Meesterproef

Ons laatste project van de middelbare school: de meesterproef. Heel veel leerlingen hebben zich uitgekeken naar dit speciale moment. in de afgelopen 6 jaar hebben wij naar dit moment toegewerkt, wij hebben ongeveer zo een 10 projecten gedaan (onderzoek/ontwerp). De meesterproef is een groot project die het hele schooljaat duurt, wij zullen onze profielwerkstukken daarom ook met de meesterproef combineren. Wij moeten dit jaar 80 uur aan het PWS zitten en 120 uur aan de meesterproef.

Ons groepje bestaat uit vier personen, Riet Molenaar, Max van den Bergh, Ruben van der Kuij en Sanae El Ouahabi. Samen zullen wij in samenwerking gaan om de meesterproef te laten slagen. Wij hebben de afgelopen 6 jaar met elkaar in de klas gezeten dus dit moet goed komen!


opdracht

Voor onze meesterproef zullen wijnaan de slag gaan in de betá werelden: Mens & gezindheid, HI-tech & science en voeding en natuur.

Samen met de opdrachtgever is een opdracht opgesteld. De opdracht richt zich op het ontwikkelen van een betere methode om het behandelprotocol voor neuroblastoom, een vorm van kinderkanker, na te bootsen op tumorcellen buiten het lichaam met behulp van een pipetteerrobot. Het doel van dit project is om te achterhalen hoe deze pipetteerrobot nauwkeurig kan worden gebruikt om het complexe behandelproces, dat normaal gesproken in het menselijk lichaam verloopt, in een laboratorium setting na te bootsen. Om tot het beste resultaat te komen, wordt de opdracht opgedeeld in meerdere deliverables. Voor elke deliverable is één teamlid verantwoordelijk.

Onze onderzoeksvraag:

Hoe kan het behandelprotocol voor neuroblastoom, een vorm van kinderkanker, op tumorcellen buiten het lichaam worden nagebootst met behulp van een pipetteerrobot?


Opdrachtgever & Experts

Karin Langenberg is onze opdrachtgever bij deze meesterproef. Ze is Kinderoncoloog en klinisch farmacoloog. Daarnaast is ze de projectleider van de Molenaar groep. Binnen deze groep leidt ze het iTHER (individualised THERapy) programma.

Nora Looze en Vicky Amo-Addae zijn onze experts bij de meesterproef. Beiden vormen een deel van de Molenaar groep binnen het Prinses Máxima Centrum. Deze groep richt zich op het ontwikkelen van diverse nieuwe behandelingsopties voor kinderen die een diagnose hebben gekregen van kanker.

Vicky amo-addae

Vicky Amo-Addae is Research Analist en Technicus in het HTS (High-Throughput Screening) team. Het HTS team zet zich in voor een groot en zeer geavanceerd robotsysteem. Het doel ervan is om laboratorium automatisering van forse experimenten mogelijk te maken. Hierbij is medicijntesten de belangrijkste focus. Vooral omdat er nog steeds een zeer grote behoefte is aan het vinden van nieuwe geneesmiddelen op de afdeling van kinderoncologie. Vicky Amo-Addae heeft een uitgebreide achtergrond op het gebied van laboratorium automatisering en biologie. Om deze reden zal zij uiterst geschikt zijn als expert voor dit project.

Nora Looze is Arts-onderzoeker binnen de Molenaar groep. Ze heeft al ruim drie jaar ervaring op het Prinses Máxima Centrum. Hierbij heeft ze verschillende functies gehad, ze begon in het Máxima als onderzoeker. Na dit twee jaar gedaan te hebben heeft ze de functie semi-arts kinderoncologie gekregen. Nora werkt hier op de afdeling van solide tumoren. Nu is ze al 5 maanden arts-onderzoeker binnen het Máxima centrum. Nora Looze heeft ontzettend veel ervaring in haar vak en heeft ongelooflijk veel kennis over verschillende gebieden van het onderwerp van kinderoncologie. Wij denken dat zij ons ontzettend veel kan leren over haar vak en het onderwerp gedurende dit project.


opgeleverd

Na 120 uur werken aan ons meesterproef zijn we bij het eind gekomen van dit geweldige project. Met bloed, zweet en tranen is het ons gelukt om een mooi eindrapport te kunnen opstellen door middel van literatuuronderzoek. Hieronder heb ik alles als bijlage toegevoegd zodat jullie op gemak alles kunnen doorlezen. Graag willen wij onze docenten, de opdrachtgever en onze experts bedanken voor alle hulp en support. Een korte samenvatting van onze resultaten:

Ons onderzoek analyseerde de behandeling van neuroblastoom en hoe deze in het lab kan worden nagebootst met een pipetteerrobot. We onderzochten de farmacokinetiek van medicijnen, het verschil tussen 2D- en 3D-celkweek, de werking van de pipetteerrobot en de invloed van chemotherapie op gezonde cellen.

We vonden dat medicijnconcentraties in een patiënt dynamisch veranderen door opname, afbraak en uitscheiding, terwijl ze in het lab statisch blijven. Dit beïnvloedt de testresultaten en vraagt om geavanceerdere modellen. Daarnaast bleek dat chemotherapie ook gezonde snel delende cellen aantast, wat bijwerkingen veroorzaakt en de noodzaak van betere therapieën onderstreept.

Verder toonden we aan dat 3D-celkweek realistischer is dan 2D-modellen, omdat tumorcellen in het lichaam driedimensionaal groeien en interacties aangaan met hun omgeving. De pipetteerrobot biedt een efficiënte en nauwkeurige manier om medicijnen te testen, maar kan de farmacokinetiek in het lichaam niet volledig nabootsen. Daarom moeten laboratoriumresultaten altijd met in vivo data worden vergeleken voor een realistisch beeld van de effectiviteit en toxiciteit van behandelingen.


© 2019 Rare Labs NV,  Krijn Taconiskade 346, 1087 Amsterdam
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin